Tablou: Edvard Munch ”Separation”
Publicat in anul 1927, romanul de scurta intindere ”Ciuleandra” abordeaza, de o maniera introspectiva, psihologica, aproape politista, tema iubirii si a conflictului latent, manifestat inclusiv in acest plan, care are la baza inechitatile sociale, economice si culturale.
Dincolo de intriga apartinand senzationalului specific jurnalelor epocii (crima din dragoste) autorul nu se da in laturi de la a explora latura morbida a iubirii si geloziei, schitand astfel, in subsidiar, nu doar o veritabila drama personala, ci si una colectiva.
Discretia cu care autorul a ales sa trateze tema claselor sociale, ca si trecerea pe planul secund a ideii controversate (indelung dezbatuta in perioada aparitiei) de depasire, prin educatie, a conditiei originare a individului, au facut ca romanul sa fie considerat mai degraba unul psihologic, si nu social. Cu toate acestea, intre eroul principal, aristocrat, rasfatat si compatimit, si victima sa, apartinand unei alte lumi, dar transformata si modelata pe placul societatii, se contureaza o prapastie nevazuta, inexplicabila nu doar pentru cei care au de suferit in urma ei, ci si societatii in ansamblu, inclusiv stiintei medicale. Liantul acestor lumi separate este ”Ciuleandra”, dans atavic, dyonisiac, venit parca din strafundurile subconstientului, capabil sa rastoarne ordinea ”fireasca” a lucrurilor si sa scape astfel controlului si ierarhiilor acceptate... citeste povestirea
cumpără cartea
留言