top of page
Search
  • Alina

”Livada de vișini”


Tablou: Sir John Lavery


Livada de vișini” (sau „Livada cu vișini”) este o piesă de teatru în patru acte, scrisă de dramaturgul rus Anton Pavlovici Cehov. Această piesă a avut premiera la Teatrul de Artă din Moscova, în anul 1904, cu doar câteva luni înainte de moartea autorului.

Încercând să zugrăvească prin cuvinte universul personajelor sale, Cehov spunea că a scris această operă pentru a aduce un elogiu vieții, cu precizarea însă că această viață este una „tristă, burgheză”. Personajele și lumea prezentate de Cehov sunt astfel simboluri ale unei lumi degradată fizic și moral, care iau parte la o schimbare socială radicală. Astfel, acțiunea se concentrează nu atât pe modul în care faptele personajelor influențează lumea, ci mai degrabă pe reacțiile lor la schimbările contextuale, la evenimentele petrecute în afara operei.

Pentru a înțelege contextul, trebuie precizat că, în respectiva perioadă, în Rusia aveau loc mari schimbări și frământări sociale, marcate de războaie, greve, răscoale, coagularea primelor partide, aparținând întregului spectru politic, chiar atacuri teroriste (în numele dreptății și echității sociale) și, în general, o scădere a influenței absolutismului reprezentat de Țar și de vechea aristocrație consolidată.

Ca și în alte state europene, sărăcirea marilor latifundiari a dus însă, pe nesimțite, la schimbări de mentalitate și la noi aspirații, în special în rândul generațiilor mai tinere, diminuând rolul ”valorilor” tradiționale, concomitent cu apariția de noi clase sociale. Aristocrații și-au irosit averile și au fost înlocuiți treptat de burghezi întreprinzători ori arendași, proveniți uneori chiar din rândul slugilor boierești de odinioară.... citeste rezumatul

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page