Motanul Încălțat
(principalele idei ale operei literare, în câteva paragrafe)
În basmul "Motanul încălțat", protagonistul este un motan excepțional, capabil să vorbească și înzestrat cu trăsături umane, el îndeplinind pe tot parcursul povestirii rolul de salvator al stăpânului său.
Povestea începe odată cu moartea unui morar, care lasă moștenire celor trei fii ai săi o moară, un asin și un motan. În încercarea de a evita datoriile lăsate de tatăl lor, cei trei frați decid să împartă averea între ei, moara revenind celui mare, asinul celui mijlociu, iar motanul celui mic. În ciuda aparentei nedreptăți, fiecare frate își urmează calea.
Fratele cel mic este îngrijorat și dezolat, însă primește promisiunea unui ajutor nesperat din partea motanului. Acesta, în schimbul unui sac și a unei perechi de cizme, cu priceperea sa, pune în aplicare un plan ingenios, vânând animale și dăruindu-le regelui ca dar din partea stăpânului său, pe care îl prezintă ca pe un imaginar marchiz de Carabas.
La sfatul motanului, stăpânul său câștigă încrederea regelui în timpul unei aparente înecări. Prin intrigă și iscusință, motanul convinge muncitorii să declare că grâul pe care-l coseau era al marchizului, construind astfel o imagine de avere și prosperitate. Înșelătoria continuă, impresionându-l pe rege cu ogoarele și, în cele din urmă, cu un castel, care, de fapt, aparținea unui căpcăun.
Prin intermediul unei provocări ingenioase, motanul devorează căpcăunul transformat în șoricel, captivând atenția regelui și a prințesei. Oaspeții sunt invitați în castelul marchizului, iar prințesa hotărăște să rămână alături de cel care, peste noapte, s-a transformat în aristocrat.
Motanul devine apoi un înalt dregător la curtea stăpânului său și renunță la vânătoarea de șoareci pentru propriul său divertisment, demonstrând astfel că inteligența reprezintă cea mai prețioasă avere în viață. Basmul subliniază puterea ingeniozității și perspicacității în depășirea obstacolelor și câștigarea succesului.
***